TRANSMOGRAFII  

         De multă vreme am ajuns să consider mare parte din schițele realizate în trecut (în perioada 2002 – 2012) ca fiind o materie și materiale ce trebuie digerate și reintegrate într-un circuit prezent de creație. Selecția acestora și timpul petrecut studiindu-le, analizândule, sau doar pur și simplu observându-le, depozitându-le și restaurându-le a înlocuit de fapt orice act prezent de creație cu o ștergere minuțioasă a amintirilor. Amintirea, ca apofantică, are întotdeauna o acțiune recursivă, raza ei se întinde asupra vieții mele actuale, ea este o intruziune în viața mea. Reutilizarea acestor schițe ar fi o curățire lăuntrică ce mi-ar da posibilitatea să renasc în și prin propria creație, dar nu ar fi propriu-zis o ștergere, cât un amplu proces de reparație și de petrecere a timpului.

         Transmografiile se doresc a fi un sistem auto-referențial prin care transfer desene vechi pe o nouă suprafață plană. Transferuri care devenin un sistem formal de linii și expresie grafică a unui limbaj personal. Limbaj prin care reprezint un studiu formal și al structurii picturii manifestându-și propria limită.

         Transmografiileliniaresuntechivalente cu auto-referențialitatea ca re-prezentare și ilustrare a procesului de creație.

         Denumirea de transmografie vine de la cele trei cuvinte care ar compune-o : “transfer”, “morf”/“morfologie” și “grafie”. 

 

Mai multe din această categorie: LOCUS NEMINIS »
© Maia Oprea 2012