DOUĂZECIȘITREI

 

Instalația Douăzecișitrei a fost concepută ca răspuns la apelul de proiecte Metha-Lan, fiind expusă în cadrul celei de-a III-a ediții a Metha-Lan, Trecerea Timpului (Ireversibilă), ce a avut loc la Galeria AnnArt (Septembrie 2015)

Cele douăzeci și trei de fotografii au fost făcute în vara lui 2013, în timp ce treceam Podul de Piatră din Skopje, Macedonia, când am surprins cu telefonul un moment de inițiere, în care un tată și un fiu se pregătesc să intre (sau nu ?) în râu. Atunci am realizat fix douăzeci și trei de fotografii. Ele reprezintă o finitudine a unui moment ce poate fi separat și repetat la infinit, rememorat, indus prin introspecție, un moment fără timp. Fiecărei fotografii și tăblițe îi corespunde un citat cules din lecturile mele, tematicile alese pentru citate în raport cu această serie foto fiind: TIMP. SUBIECT. SPECTATOR. PERCEPȚIE. Tăblițele inserate în bibliotecă pot fi atinse, privite, citite și achiziționate.

Fotografiile sunt transferate cu emulsii acrilice pe tăblițe. Există o strânsă corelație între transferuri și suportul tăblițelor pe care transfer, acestea fiind realizate dintr-o materie foarte personală: un amestec de papier maché (obținut prin mărunțirea și macerarea filelor de cărți vechi ale familiei și altor hârtii reciclate în casă), praf vegetal (obținut prin râșnirea cojilor și resturilor de alimente vegetale uscate de-a lungul anului), cenușă (strânsă în urma focului făcut în sobă de-a lungul iernii), folosind un liant organic și lăsând întregul să se usuce la soare. Cărți vechi au fost astfel transformate pentru a redeveni altfel de cărți, iar cenușa din lemnele arse se regăsește în interiorul mobilei de lemn.

 

Mai multe din această categorie: « UN FILM BIBLIOTECA IN-TRIGÂ »
© Maia Oprea 2012