LIN-ING

 

“Lining” este un proiect de grup bazat în principal pe unul dintre proiectele mele vechi, "București, drum blocat”, un parcurs în care am folosit scotch transparent, lipindu-l de-a lungul spațiilor publice, precum și a celor private. De data aceasta scotch-ul este folosit pentru a face un soi de desen în spațiu, un desen care caută urmele luminii sau care permite luminii să fie trasată. 

       Am dorit crearea unui monument flexibil, efemer, în opoziție cu spațiul istoric al Aubette-i (monument istoric din Strasbourg, care din punct de vedere artistic a gazduit unul dintre programele cele mai ambițioase ale avant-gardei din anii 1920, comentatorii cei mai entuziaști ajungând să numească clădirea "Capela Sixtina a artei moderne”), dar păstrând ideea iterarii  de forme geometrice. M-am gândit mai curând la o legătură cu ciudata prezență a unor scaune și mese de-a lungul culoarului central al Cine-dancing-ului, ducând către un ecran de cinema. Acest spațiu, precum și cel al Școlii de Arhitectură din Strasbourg - unde am prezentat proiectul - este radical diferit de orice alt spațiu expozițional convențional sau de un white cube contemporan. Am vrut să interogăm tocmai această diferență, realizând cu economie de mijloace o instalație - folosind doar obiectele care erau se aflau deja în spațiu (mese) și scotch transparent. Apoi am filmat procesul de creație a acestei instalații până la dispariția sa. Sunetul nu se pretinde a fi o ilustrare a vizualului, dar demonstrează procesele noastre de gândire și documentare pentru privire la proiectul în cauză, dialogurile cu artistul David Diao avand ca subiect concepte foarte diferite ( timpul, dispariția, piața de artă, bani, etc.) sau pur și simplu amuzamentul nostru, un pic împotriva rigidității impuse de un spațiu precum Aubette. 

Video-ul aceastui performance a fost apoi prezentat în același spațiu în care a fost realizat, fără ca nici o urmă a instalației să fie păstrata, in afara video-ului

 “Lining”. Ceea ce m-a interesat cel mai mult a fost modul în care vizitatorii ar putea deveni co-prezenți la această acțiune într-o zonă sensibilă.

Mai multe din această categorie: « TI MATI
© Maia Oprea 2012